***

***

sábado, 5 de febrero de 2011

A favor dels taurons !!

'A favor dels taurons…'
dilluns, 31 de gener de 2011
Els taurons són més víctimes que no pas predadors. Ras i curt, aquest és el missatge de l'exposició 'A favor dels taurons', un mar d'esperança', oberta al Museu Marítim de Barcelona fins el 20 de març.

En efecte, l'exposició vol desfer tòpics i capgirar la percepció negativa que hom pot tenir d'aquests peixos marins (també n'hi ha d'aigua dolça), una percepció que han contribuït a bastir la literatura i el cinema.

Hi trobem quatre blocs diferenciats: 'La fragilitat del tauró'; 'Depredador o víctima'; Accions contra l'extinció'; i 'Accions locals CRAM'. Aquest últim bloc explica els projectes conservacionistes duts a terme per la Fundació CRAM, organitzadora de l'exposició, en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat (de fet, l'exposició forma part de la campanya 'Un mar d'esperança', impulsada per aquestes dues fundacions amb vista a acréixer la presa de consciència sobre la necessitat de preservar la biodiversitat marina).

L'exposició, itinerant (es podrà veure a Ciutat de Mallorca, a Bilbao i a Madrid), ofereix la possibilitat de visitar el Vell Marí, un veler destinat a l'exploració marina, ara mateix ancorat al port de Barcelona, ben a prop del Museu Marítim.

Més antics que no els dinosaures!


+ Hi ha més de quatre-centes espècies de taurons.
Explica l'exposició que els taurons poblen els oceans des de fa 400 milions d'anys. Això vol dir que són més antics que no pas els mítics dinosaures, apareguts fa 230 milions d'anys i extingits en fa 65. Hi ha més de quatre-centes espècies de taurons, molt diverses: n'hi ha que fan dotze metres de llargària, i n'hi ha que fan encara no vint centímetres; n'hi ha de carnívores que fins i tot s'alimenten d'uns altres taurons, i n'hi ha que s'alimenten gairebé exclusivament de plàncton.

Reproduccions de mida natural


+ Reproducció del tauró tigre.
Un dels atractius principals de l'exposició és la reproducció d'espècies de grans dimensions, com el tauró blanc i el tauró tigre, dues de les que més fascinació i temor susciten, per haver estat involucrades en atacs a humans. Convé de dir, de totes maneres, que aquests atacs són rars, sovint producte de la confusió (exemple: els taurons poden confondre una planxa de surf amb una presa).

Amenaces


+ Els taurons tenen l'esquelet cartilaginós, cosa que els permet de desplaçar-se fàcilment.
L'exposició del Museu Marítim dóna compte dels plans, encara insuficients, de protecció dels taurons, víctimes de la reducció de l'hàbitat natural; de la contaminació marina; de la sobreexplotació pesquera; i de l'anomenat 'finning', pràctica especialment cruel, consistent a tallar-los les aletes, cosa que els aboca a la mort (sense aletes, no poden nedar).

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...