***

***

sábado, 13 de marzo de 2010

Delibes, els "corsarios" i Mallorca

Devers l'any 1964, va venir a Mallorca un senyor de la Meseta i va muntar a Palma un negoci que avui diríem "de mensajeros motorizados". El primer.
Eren joves de la meva edat que anaven per Ciutat en Vespa, traginant coses o encàrrecs. L'empresa se deia "Los Corsarios" i cada moto duia aquest nom i un número de telèfon pintat al davant.
Jo no entenia com uns missatgers motoritzats, duien aquest nom posat per un senyor castellà-lleones. Aquí hi havia hagut molts i bons corsaris, però anaven en xabecs artillats i lluitaven a sabrades contra els barbarescs o els francesos invasors del 1808.
Anys després vaig llegir amb un gran plaer, moltes obres del gran escriptor vallisoletà Miguel Delibes, i a un dels seus llibres, "Viejas historias de Castilla la Vieja", hi ha un relat dedicat a "Aniano el cosario" (de cosa), que era un personatge bastant corrent per la meseta i que anava amb un carretó de poblet en poblet traginant coses o missatges. De passada també caçava per vendre les peces cobrades.
L'empresari que va venir a Mallorca, segons vaig saber després, cercant, cercant, volia posar de nom a la brigada motoritzada "Los cosarios", però el pintor de les Vespas, bon mallorquí, va entendre "Los corsarios", i així va quedar la cosa.El nostre estimat Pacorrone deu saber com anava això.
Que Déu hagi acollit a Miguel Delibes, bon home, bon espòs, bon pare, i ploma d'or de les lletres castellanes.

Don Querques

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...