***

***

miércoles, 30 de diciembre de 2009

Interesante exposición sobre los franceses de CabreraOblidats a Cabrera. El captiveri napoleònic 1809-1814

Un joc d'escacs fet en fusta pels presoners francesos de Cabrera

El 5 de maig de 1809 la fragata Cornelia, dos navilis auxiliars de guerra i 13 transports varen desembarcar, a l'illa de Cabrera, el primer contingent de presoners napoleònics de l'exèrcit del general Dupont, derrotat i captiu a la batalla de Bailén. El dia 10 del mateix mes es va completar l'enviament del total de les tropes presoneres fins a arribar a un contingent total de 4472 persones, a dia 25 de maig. L'any 2009 s'ha complit el segon centenari d'aquest episodi, d'indubtable importància a la història de l'arxipèlag i que, incomprensiblement, ha estat oblidat a la historiografia nacional.


Durant cinc anys- des de 1809 a 1814- més de 9000 presoners de diferents nacionalitats - suïssos, italians, alemanys, polonesos i, majoritàriament, francesos- varen patir un captiveri llarg i penós que va acabar amb la mort de més de 3500. Avui dia encara és possible trobar restes de l'estada dels presoners a l'illa en forma de grafitis, botons d'òs fets pels propis presoners, restes de les edificacions que varen construir o adaptar i senyals de les seves estades en coves i albergs de l'illa.


Les vivendes, concretament, varen ser incendiades el dia de l'alliberació i les restes varen romandre enterrades durant més de dos segles. En aquestes edificacions s'hi han conservat objectes d'interés humà i històric que han permès reconstruir, parcialment, la vida diària dels captius.

La Conselleria de Medi Ambient i el Parc Nacional de Cabrera no poden romandre insensibles a una data tan destacada com aquesta i han posat a punt una exposició commemorativa i un catàleg de visita. L'exposició es recorre a través de diferents unitats interpretatives que estan repartides en tres sales. A la primera, dedicada a la història prèvia a l'esdeveniment, es contempla el període que va des de la batalla de Bailén a Cabrera.

A la segona sala, que és la principal, es reprodueix una de les barraques que varen fer servir els presoners així com una maqueta de l'illa juntament amb la distribució dels campaments. També hi ha objectes arqueològics -aixovar, restes d'uniformes, botons, sivelles ...- juntament amb algunes mostres "d'artesania presidiària". Es dedica, també, un espai a la Junta Governativa de Mallorca i al paper que va tenir en el desenvolupament i resolució de l'episodi. En aquesta mateixa sala s'exhibeix informació sobre l'alimentació, mortalitat, malalties detectades i les activitats lúdiques que muntaren els francesos reclosos. També es dóna informació sobre el desenllaç del procés a Anglaterra i Marsella.
La tercera sala és de lectura i consulta d'arxius digitals que recull una mostra àmplia de les memòries que varen escriure alguns dels presoners així com algunes notícies de premsa de l'època.

Lloc: CaixaForum Palma, Obra Social Fundació La Caixa, plaça Weyler núm 3, tercera planta, Palma. Calendari: del 29 de octubre de 2009 al 17 de gener de 2010

Fundació "la Caixa" a les Illes BalearsPlaça de Weyler, 307001 PalmaTel.: 971 17 85 00 Fax: 971 72 21 20 ccpalma.fundacio@lacaixa.es Horari:De dimarts a dissabte, de 10 a 21 h Diumenges i festius, de 10 a 14 h Dilluns, tancat Entrada gratuïta

http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST297ZI61124&id=61124

Aquí teniu un article de Carlos Garrido sobre Cabrera i el captiveri dels francesos molt ben resumit, i un altre article curiós sobre un intent de repoblament de Cabrera en el segle XVIII:


2009-12-27_SUP_2009-12-20_22_51_02_dominical111604_noPW

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...